Szalai Mónika : Gondold újra

12:54

Nem véletlen, hogy erre a könyvre esett a választásom, a történelmi korba helyezett romantikus családregény ugyanis az első pillanatban felkeltette az érdeklődésem, kíváncsian vártam, hogy mit tartogat számomra ez a történet.

Minden ​család múltja befolyásolja annak jövőjét?
Az 1800-as évek Európájában járunk. Emma felismerve hibáit és tévedéseit megpróbálja újragondolni az életét, változtatni a viselkedésén, de lépten-nyomon akadályokba ütközik. A Headey család fokozatosan elénk táruló szövevényes titkai alaposan felforgatják Emma mindennapjait.
A fiatal lány, aki eddig makacsul ellenállt a házasság gondolatának, egy napon szembesül vele, hogy néhai nagyanyja, az erős akaratú, a családot vaskézzel irányító Anne Marie Shields döntései milyen nagy hatással bírhatnak még leszármazottai életére is, ha egyszer csak bepillanthatunk a múlt kútjába.
Mindeközben Emma egy régi jó barátjával való kapcsolatát is felülvizsgálja, aki hosszú távollét után újra felbukkan a nő életében.
Vajon csak hazugság volt, hogy a férfi rendszeresen írt neki? Vagy valami rejtélyes okból tűntek el az egymásnak küldött levelek? Kiderül-e valaha az igazság? Tisztázhatók-e a családot beárnyékoló titkok és félreértések? Kitart-e Emma az egyedüllét mellett?
Szalai Mónika hisz benne: nem véletlen, hogy a romantikus és fordulatos családregény hőseiben a modern olvasó is magára ismerhet.

Idézetek:

– Az élet túl rövid ahhoz Emma, hogy tétovázzunk vagy várakozzunk (…) Nem szabad mindig a megfelelő alkalomra várni, mert néha az nem érkezik el soha. Meg kell ragadnunk minden pillanatot, mert soha nem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap!”

„Tehetünk mi bármit, ha a sorsunk kereke, vagy bizonyos körülmények változtatásra kényszerítenek, eltérítenek az általunk választott kitaposott útról. El kell fogadnunk, hogy néha nem tehetünk semmit. Csupán egyvalamit. Remélhetjük, hogy a végén mégsem bánunk majd meg semmit…”

Ahogy a mondás tartja, a múltunkat már nem változtathatjuk meg, de a jövőnket igen. A jelenben kell élnünk, de tisztában kell lennünk azzal, hogy honnan származunk, miért lettünk azzá, akik vagyunk.”

„Csupán azért akartam önt meglátogatni, hogy nyomatékosan megkérjem arra, tartsa távol magát a vőlegényemtől!”

„Ha a problémákat a szőnyeg alá söpörjük, azzal nem oldunk meg semmit. Ki kell mondanunk, amit érzünk, ami a lelkünket nyomja, mert az elfojtott feszültség a legváratlanabb és legalkalmatlanabb pillanatban tör felszínre, tönkretéve mindent.”

Őszintén elmondhatom, hogy talán az ilyen típusú regények esetén vagyok a legkritikusabb, mert rengeteg könyvet olvastam már és megvannak kedvenc íróim, akik ebben a műfajban alkotnak, de Szalai Mónika történetének sikerült minden akadályt ledöntve elnyernie a tetszésemet. Nagyon remélem, hogy sok mindenkihez el fog jutni ennek a könyvnek a híre, mert tényleg megérdemeli a figyelmet. Bár vannak apróbb hibái a könyvnek, gondolok itt, hogy az egyes részek átvezetésére és kidolgozására, vagy az időkezelésre, de mindezek ellenére szerethető történetet kap az olvasó. Maga a műfaj olyan, amelyhez csak kevesen nyúlnak Magyarországon, pedig szerintem csodás amikor a történelmi múlt egy szeletét, egy kicsit a jelenkor modern életvitelével vegyítjük, úgy, hogy a hitelességet fenntartjuk. Az írónőnek a Gondold újra regényében sikerült mindezt megvalósítania, bár az elején egy teljesen más típusú történetet vártam, nem csalódtam és imádtam, hogy a romantika és érzelmek mellett egy kicsit életrajzi jelleget is kapott a könyv.

Emma karaktere nagyon különleges, nagyszerűen kidolgozott valódi érzéseket megtestesítő fiatal hölgy, aki a maga vadóc természetével sok gondot okoz a szüleinek. Mégis végig kísérni az útján, amelyben a független lány a múlt történéseinek hatására végre rájön, hogy a jövője a saját kezében van és ha nem cselekszik, mindent elveszthet és soha nem tapasztalhatja meg a valódi életet. Amikor pedig Emma szerelmes lesz, csodálatosan került bemutatásra, amit egy szerelmes fiatal lány megélhet. Kételyek, vágy, ragaszkodás, ámulat, csodálat és a félelem. A jellemfejlődését azonban néha túl gyorsnak találtam, ami talán az időkezelés miatt éreztem így.

A történet tele van titkokkal és rejtélyekkel, amelyek mind jelentős befolyással vannak a jelenre és a jövőre is. A jövőnk a múltunkban rejtőzik. Ez az egy mondta tökéletesen testesíti meg mindazt, amit ez a történet ki akar fejezni. A múlt meghatározó szerepét tárja elénk egy család életén keresztül. A múlt egy szelete a történelemnek, amely ellen mi már nem tehetünk semmit, de tanulva belőle a jövőnket még jobbá tehetjük. A könyv sok olyan gondolatot tartalmaz, amely a múlt és jelen kapcsolatát boncolgatja, egyúttal tanítva is az olvasót, hogy mennyire is lehet meghatározó egy lépés, hogyan hat egy cselekedet a jövőnkre és a családunkra. Hiszen mindenek megvan az oka és a következménye.

Kicsit más, mint a megszokott családregények, de szerethető, könnyed olvasmány, ahol a múlt meghatározó szerepe kerül az előtérbe. A borító hívogató, a történet egyszerű, de szép stílusban megírt és magával ragadó. Köszönöm az Álomgyár Kiadónak a lehetőséget és gratulálok Szalai Mónikának a könyvhöz, remélem még olvashatok tőle, hasonló fordulatos és történelmi jellegű regényt.

Értékelésem: 




You Might Also Like

1 megjegyzés

  1. Kedves Le Monde des Livres! Szalai Mónika vagyok, a Gondold Újra című regény írója.Nagyon szépen köszönöm, hogy az én kis családregényemre időt szánt,és külön köszönöm az elismerő szavakat! Számomra ez a kis történet különleges, mert bizonyos okok miatt íródott és ezért azt szerettem volna, ha ezt az olvasók is átérzik. (Egy kis családtörténet, ami pontosan olyan, mint én vagyok...) Szeretettel: Szalai Mónika

    VálaszTörlés