R. Kelényi Angelika : Szulejmán és a kolostor rabja

13:45

Nagyon örültem, amikor az Álomgyár Kiadó jóvoltából hozzám került a folytatás, bármennyire is vártam a folytatást, csak most sikerült elolvasnom a második részt. Igazából, még mindig nehezen tudom megfogalmazni az érzéseimet a könyvvel kapcsolatban, egy biztos meglehetősen felkavarta az érzelmeimet.

Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalak száma: 472
Kiadás éve: 2016
  
*** ​Titkok és kalandok – úton Szulejmánhoz… ***
1542. az árulás, a cselszövés és az ármány éve volt. Izabella királyné udvarhölgye, Illésházy Anna, születése és tehetsége okán egy századokon átívelő titkos szövetség, a Sorores tagja. Ő maga is áldozatul esik a hatalmi törekvéseknek és az összeesküvéseknek. Egy sötét kolostor áthatolhatatlan falai közt találja magát, elszakítva alig néhány napos gyermekétől.
Ha újra látni akarja a kislányát, nem tehet mást, mint teljesíti a Szövetség parancsát. Veszélyes küldetése Törökországba szólítja, a szultán udvarába. Feladata a Sorores titkának védelme.
Annát nemcsak veszélyes küldetése terhe, de a kislánya biztonsága is nyomasztja. Ugyanakkor a szíve mélyén reméli, Isten kegyes lesz, és újra találkozhat szerelmével is, gyermeke apjával…
R. Kelényi Angelika, a kétszeres Aranykönyv díjra jelölt, Terézanyu-díjas írónő új történelmi kalandregénye ismét bővelkedik izgalmakban és romantikában. Aki ezt a könyvet elolvassa, biztos, hogy a szerzőnő Szulejmán és a magyar udvarhölgy című regényét szeretni fogja.
Idézetek:
Szeretlek. Az első pillanattól, amikor megláttalak, nem érdekel a múltad. Szeretem a harciasságodat, az eszedet, a szívedet, a kitartásodat, az erődet. szeretni fogom a lányodat is, mert ő a részed, egy rész belőled. Boldoggá teszlek! Akár akarod, akár nem. Tényleg nincs választásod – suttogta a hajába a férfi. Anna lehunyta a szemét, és nem harcolt tovább.”

„Pont olyan színe van a kőnek, mint a szemed….Smaragdzöld, ragyogó….mindig látni fogom, ha már nem leszel itt, akkor is- suttogta a férfi. Anna úgy érezte nem bírja tovább elviselni az elválás kínját.”

„Örökké szeretni foglak, Anna. Soha nem fogok más nőt szeretni. Te vagy a Nap és a Hold, az éjjelem és a nappalom. Látlak a gyertya lángjában, a tó kékjében, a harmat tükrében, látlak a napsugárban, mely a rózsát csókolja. Mindenütt téged látlak.”

„Milyen igaz. Az élet oly kiszámíthatatlan. Az ember sosem tudja, mikor bukkan barátokra, s azt sem, mikor ellenségekre.” Ha egy embernek soha nem kell küzdenie semmiért, vajon létezik-e bármi, amit képes értékelni? Ha valaki folyton biztonságban érezheti magát, vajon tudja-e, mit jelent a biztonság, s ismeri-e a veszély fogalmát? Tudja-e, mit jelent a siker, és tudja-e, mit jelent a veszteség? „

„Nem egy pogányba szerettem bele, hanem egy férfiba, aki úgy vigyázott rám, mint a legdrágább kincsére. Megismertem. Nem a vallását, hanem a lelkét.”

A Szulejmán és a magyar udvarhölgy volt az első könyv, amit Angelikától olvastam, de már az első pillanatban belopta magát a szívembe, imádtam a hiteles történelmi kort, a rendkívül izgalmas történetet és a szerelem minden mozzanatát. Mégis úgy érzem a második kötet még ennél is többet tartogat az olvasója számára. Sokkal mélyebb érzelmek, szívfájdító pillanatok és még több izgalmas kaland vár a főhősünkre Annára.

Az első oldaltól kezdve egy cselszövéssel, ármánnyal és váratlan fordulatokkal tűzdelt történetet kapunk, Annának el kell hagynia a legfontosabb személyt az életében, azért, hogy teljesítse az utolsó nagy feladatát és megmentse a Sorores rend titkát, de még ő sem tudja mire vállalkozott. Az útjába számos akadály gördül, de ő mindvégig kitart, mert hisz egy álomban. Egy olyan álomba, amely viszont kegyetlenül összetörik. Pont ezért nem tudom eldönteni, hogy imádtam, vagy utáltam a könyvet, annyira vártam a boldog befejezést, erre az írónő, teljesen máshogy irányította a történet szálait. Valahol mélyen éreztem, hogy amire az első oldaltól várok, nem fog beteljesülni, de meglepően merész húzás, hogy ily módon fejeződött be a könyv, mégis úgy érzem ez a történet ebben a formában is maradandó élményt nyújt mindenki számára.

Anna ugyanis egy rendkívüli fiatal nő, aki ebben a történetben vált igazán nővé. Míg az előző részben megtanult szeretni, harcolni és elfogadni, hogy az életben semmi sem biztos, addig a mostani részben anyává vált, és el kellett engednie azokat az ábrándokat, amelyeket eddig dédelgetett, rá kellett jönnie, hogy a szeretett férfi iránti szerelme sem győzhet le mindent, és emellett olyan titok jutott a tudomására, amely mindent megváltoztat. Olvasás közben alig vártam, hogy végre felbukkanjon Demir, akit imádtam az előző részben és annyira izgatott voltam, hogyan is alakul Anna és az ő sorsa. Viszontlátják egymást? Megbocsátott Annának? Végre együtt lehetnek? Ezek a kérdések kavarogtak a fejembe és bizony mindenre választ is kaptam. Demir és Anna szerelme törtlen, mély és elsöprő, de a kultúra, egy másik világ és a helyzet bonyolultsága még mindig a szerelmesek között áll.

Anna története mellett betekintést nyerhetünk Izabella királyné és a magyar nép megpróbáltatásaiba. A történelmi kor minden pillanata, a Habsburgokkal kötettett szövetséget, a törtök hódoltság kilátástalan helyzetét, az árulások és politikai hazardírozások minden mozdulatát végigkövetettjük. Ezek az átvezetések adják meg a történelmi vonulatát a könyvnek, mégis ami most engem igazán elvarázsolt ebben a kötetben, azok a mély érzelmek és az írónő szívfájdító befejezése, amely azt sugallja, hogy ez egy aprócska lepés, egy lépés a jövő felé és talán ennek a történetnek a tökéletes befejezése. Aki csak egy kicsit is szereti a történelmi korban játszódó, izgalmas és kalandos szerelmi történeteket, annak bátran ajánlom ezt a könyvet, nem fog csalódni, hiszen egy újabb fantasztikus történetet kaptunk.

Értékelésem:

You Might Also Like

0 megjegyzés