Alaya Dawn Johnson : Nyárherceg

11:50

Az írónő neve még ismeretlen lehet a magyar olvasó közönség számára, de hála a Cor Leonis Kiadónak egy újabb fantasztikus könyvet és írót ismerhetünk meg. Már a borító is csalogat téged az olvasásra, a fülszöveg pedig egyenesen magával ragad.


Kiadó: Cor Leonis
Oldalak száma: 332
Kiadás éve: 2015 

Lélegzetelállító történet szerelemről, halálról, technológiai csodákról és művészetről a jövőbeni Brazília tropikus mesevilágában. 
Palmares Tres mágikus városában egyszerre van jelen a modern technológia és a hagyomány, az éles nyelvű pletykafészkek és a dörzsölt politikusok. Eme nyüzsgő metropoliszban June Costa olyan remekműveket alkot, amik egy nap halhatatlanná teszik majd nevét. Ám a hírnévről dédelgetett álmai új fordulatot vesznek, mikor találkozik Enkivel, az új, merész Nyárkirállyal. Az egész város Enki lábai előtt hever – köztünk June legjobb barátja, Gil is –, de June számára a Nyárkirály többet jelent, mint borostyán szemek és halálos szamba. Ő látja benne a művészt. 
June és Enki együtt olyan lenyűgöző és drámai műveket hoz létre, amit Palmares Tres sosem fog elfelejteni. Ők az olaj az ébredező forradalom tüzére, ami kész fellépni a kormány az új technológiát korlátozó szigorú intézkedései ellen. June pedig mindeközben reménytelenül beleszeret Enkibe… Ám kapcsolatuk csakis tragédiával végződhet mivel Enki sorsa, mint minden Nyárkirályé előtte, a halál. 

Ez a futurisztikus Brazília ritmusával lüktető, lángoló szenvedéllyel, bámulatos karakterekkel és lenyűgöző ötletekkel teleszőtt regény elvarázsol és magával ragad.

Idézetek:

Az élet körforgása. A szeretet, ami átjárja a szívünket és felforgatja a világunkat és mindannyiunkat összeköt.”

„A hatalom felelősséggel jár, legalábbis nekem ezt mondják. Azt kéne inkább mondaniuk, hogy a hatalom bűntudattal jár, a bűntudat bánattal, és nincs az a mod, csak a halál, ami ettől megszabadíthatna.

„Páran azt mondják, hogy felesleges a jövő ellen küzdeni. Én hiszek abban, hogy több jövőút is lehetséges.

A szerelem bonyolult, és sosem úgy működik, ahogy szerinted működnie kéne.”



A könyv egyik különlegessége, hogy fejezetek helyett négy évszakra van bontva, így lehet tudni, hogy ez a jövőben játszódó történet egy évet ölel fel. Mégpedig egy nagyon fontos egy évet, hiszen mindössze eddig tart a nyárkirály uralkodásának ideje, majd halálával folytatja a több száz éves hagyományt. A könyv elején kicsit elveszettnek éreztem magam ebben a disztópikus világban, minden új volt számomra, de idővel egyre jobban a történet részesévé váltam és izgatottan vártam, hogyan is alakul a történet és a szereplők élete.

Számomra ez a könyv nagyon sok mindent tárt a szemem elé. Elsősorban ott volt June, egy nyolcas szintű fiatal lány, aki ízig -vérig művész. Az ő útkeresése játszotta a főszerepet a történetben és ő általa ismerhettük meg Enkit, a nyárkirályt. June lázadó szelleme sokszor megnyilvánult, leginkább fiatal kora miatt. Mégis fájdalmas volt látni, mennyire nem találja a helyét ebben a világban és mennyire meg akar felelni, leginkább az elvesztett édesapjának. Az út viszont sok buktatóval van kikövezve, és valahogy nem érzem úgy, hogy Junenak sikerült volna eljutnia, addig a célig, amit ő önmagának kitűzött.

Enki karaktere már sokkal árnyaltabb és azt hiszem nagyon ügyes olvasónak kell lenni, hogy őt teljesen megfejtsük. A tettei, a gondolatai és a viselkedései is gyakran késztettek mély gondolkodásra. A fő kérdés vele kapcsolatban: Miért akarja valaki feláldozni az életét egy városért? Bonyolult kérdések és nehezen megkapott válaszok.

Mint ahogy bonyolultak a szerelmi kapcsoltok is. Őszintén megmondom, számomra ez volt az egyetlen csalódás. Nem éreztem a szenvedélyes, vad és érzelmektől fűtött szerelmet. Valahogy az égész számomra kimért és kiszámítható volt, de lehet hogy csak én éreztem ezt így.

És elértünk a könyv egy sarkalatos pontjához, a megértéshez. A véleményeket olvasva, láttam, hogy sokan szenvedtek a történet megértésével. Őszintén, néha bennem is felmerült, hogy leteszem, de nem tettem, és úgy érzem jól döntöttem, hiszen egy különleges történetet kaptam cserébe. Ez a könyv ugyanis nem egy cselekményekben gazdag, pörgős történetet dolgoz fel. Sokkal inkább szól egy új világról, számunkra ismeretlen technológiákról, művészetről, szerelemről és halálról.

Hidd el, érdemes a könyvet végig olvasnod. Hiszen nem mindennapi az elgondolás, amit az írónő megalkotott. Lehet, hogy olykor akadályokba ütközöl, de próbáld meg leküzdeni és engedd, hogy magával ragadjon a lüktető Brazília. Mert annak ellenére, hogy a történet inkább a szereplők lelki oldalát tárja fel, vannak azért megdöbbentő fordulatok. Ha kíváncsi vagy, hogyan alakul Enki és June kapcsolata, halállal végződik-e a Nyárkirály sorsa, June megtalálja önmagát vagy egyszerűen, csak arra vagy kíváncsi, hogy milyen ez az új világ? Akkor vedd a kezedbe  a könyvet és légy te is részese a Nyárherceg történetének.

Értékelésem:

You Might Also Like

1 megjegyzés

  1. Még nem hallottam róla, de ígéretesnek tűnik. Felkerült az olvasási listámra! :)

    VálaszTörlés