Minőség vagy mennyiség?

14:50

„Olvasni nem azért érdemes, hogy "műveltek", hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is.”

Az utóbbi időben felmerült bennem a kérdés, hogy minőségileg vagy mennyiségileg érdemes-e olvasni. Tényleg csak akkor láthatok meg egy más világot, szerezhetek tapasztalatokat, ha minőségi könyveket olvasok? Azok a könyvmolyok, akiknek éves olvasmánylistája 100 fölé is kúszik, ők nem fognak semmi tanulni?
Minőségi olvasás az én megítélésem szerint az jelenti, hogy az olvasók, csak olyan könyveket vesznek a kezükbe, aminek olvasása közben elgondolkodtató elméleteket tömkelegével találkozik. Klasszikusok, lélekboncolgató, pszichológia tartalmú könyvek. Ezekkel az ember több lesz, de tényleg csak az ilyen könyvekben rejlik tanulság?
Könyvekkel kelek és könyvekkel fekszek, sokszor, amikor egy sorozat vagy egy könyv között kell választanom, valahogy mindig a könyv mellett döntök, mert mindig úgy érzem, ha leülök a TV elé, akkor annyi időt elvesztegetek. Számomra egy könyv, legyen az akár csupán egy ponyvaregény, tartalmaz valamit, amiért érdemes elolvasni.
Imádom a romantikus regényeket, úgy gondolom egy nő életében soha nem elég a romantika. A másik ok, amiért ezeket a könyveket választom, mert kikapcsolnak. Egy hosszú, tanulással töltött nap után, nincs más vágyam, minthogy kikapcsolódjak. Ilyenkor nem vágyom a nyomasztó valóságra, amit egyes könyvek könyörtelenül elénk tárnak.
Én azonban úgy gondolom, hogy ezekben, regényekben is megtalálhatja az olvasó azt a tapasztalatot, amit akár életünkbe beépíthetünk. Vegyünk egy olyan főhőst, aki képes az eddigi életét megváltoztatni, szembeszállni az ellenségeivel, a saját rossz tulajdonságaival. Mindezek néha elvesznek, mert csak arra koncentrálunk, hogy élvezzük a történetet és egyszerűen sodródunk az eseményekkel.
Vannak idők, amikor érzem, hogy szükségem van egy olyan könyvre, ami leránt a mélybe. Ami olyan témákat boncolgat, amiről nem szeretünk tudomást venni. Erőszak, gyilkosság,lelki traumák, éhezés vagy akár a keserű háború. Időkén szeretek ezekben a témákban elmerülni, tudom, hogy ezekre a könyvekre több időt kell szánni. Nem lehet két nap alatt átrágni magad rajta. Időt kell hagynod, hogy minden egyes szót meg tudj emészteni. Ezek tipikusan azok a könyvek, amelyek könnyet csalnak a szemedbe és gombócot a torkodba.

A fő kérdés: Minőségi vagy Mennyiségi? Nem gondolom, hogy különbséget kellene tenni. Igenis vannak olyan olvasók, akik naponta olvasnak könyveket, gyakran csak egy témára koncentrálva, de ők is hasznosan töltik el az idejük. Tanulnak, mert miközben a sorokat bújják, fejlesztik a szókincsüket, ugyanis akaratlanul ragadnak ránk olyan kifejezések, néhány szóhasználat, amit máshol nem biztos, hogy megtanulnánk. Minden egyes könyvvel több leszünk, legyen az egy romantikus regény, egy krimi, vagy éppen egy kortás regény.

Mindenkinek eltérő az érdeklődési köre, de közös bennünk, hogy imádunk olvasni!


You Might Also Like

0 megjegyzés