Holly Smale: Geek Girl - A lány, akit soha senki nem vett észre #1

22:14

Kedves Bébi Pandáim, itt az idő, hogy bemutassak egy olyan könyvet, amit becsületes bevallva a közelgő 21 ellenére is kifejezetten élveztem. Pedig nem nekem íródott, ugyanis már régen túlléptem a bűvös 16-os kort. Azonban  ez a könyv a könnyedségével, a történetével, a kis okosságaival teljesen rabul ejtett.

Harriet Manners tudja, hogy egy macska fülében 32 izom van, hogy az egy napi járásra lévő hely 27 750 méter messze van, és azt is, hogy egy átlagember naponta 15 alkalommal nevet. Azzal is tisztában van, hogy a denevérek mindig bal irányba repülnek, ha előjönnek az üregükből, és hogy a dinamit egyik alkotóeleme a mogyoró. Azt viszont nem tudja, hogy vajon miért nem kedveli őt senki az iskolában. Így hát, amikor Harrietet felfedezi egy modellügynökség, megragadja a lehetőséget, hogy új emberré váljon. Még akkor is, ha ez azzal jár, hogy ellopja a legjobb barátja álmát, magára vonja ősellensége, Alexa haragját, és újra meg újra hülyét csináljon magából a pofátlanul jóképű modell, Nick előtt. És még akkor is, ha hazudnia kell azoknak, akiket a legjobban szeret. Bár ott van mellette segítőtársnak a mindig lelkes és izgatott apja, meg az überstréber zaklatója, Toby is, mégis egyik divatkatasztrófa követi a másikat, és Harriet lassan rájön, hogy a divat kulisszái között ugyanúgy nem találja a helyét, mint a hétköznapi világban. Vajon sikerül-e stréberből menő csajjá változnia, miután a régi élete szinte már darabokra hullott, vagy mindent elszúr az új életében is?

Kedvenc idézeteim:

És akkor azon veszem magam észre, hogy még mindig őt bámulom, miközben ő rám néz, és arra vár, hogy válaszoljak végre a kérdésére. Ami nagy baj, mert az agyi szinapszisaim még mindig nem működnek rendesen. 
Próbálok kierőszakolni az agyamból valami elfogadható választ. 
– A rágógumizást betiltották Szingapúrban – suttogom. – Teljesen betiltották. (…) 
A fiú szemei tágra nyílnak. 
– Most Szingaprban vagyunk? Mennyi ideig aludtam? Milyen gyorsan mozog ez az asztal?”

„Tudják, minden romantikus filmben eljön az a jelenet, amikor a szerelmes szereplő egyszerűen nem tudja tovább magában tartani az érzéseit, és hirtelen rátör a vágy,hogy nyilvánosság előtt valljon színt.

„Ez az első számú és egyetlen szabály. A varázslat akkor jön, amikor nem számítasz rá.

„A varázslat minden porszeme katasztrofális körülmények között elszivárgott.

„Bár néha (vissza- visszatérően) a távolság közöttünk olyan nagyra nő, hogy félő, egyikünk elvész a bennünket elválasztó űrben.

                      ˜  ̊  ˜
Abban a pillanatban, amikor megláttam a könyvet, már tudtam, hogy nekem ezt be kell szerezni. Az első pillanattól fogva rabul ejtett a borító. Nagyon élénk, hívogató és igazán Geek-esre sikeredett. 
A második dolog, mai megfogott ebben a könyvben a cím. Hol találkozunk manapság a geek kifejezéssel? A mindennapi életben, és biztos vagyok benne, hogy sokak fejéhez hozzávágták már ezt a szót csak nem ebben a formában. A geek pontos jelentése ugyanis a következő:

1.   túlzottan intellektuális beállítottságú ember, magyarul: kockafej, kocka, eredeti jelentése stréb
2.  olyan személy, akinek az érdeklődése (a társadalmi és társasági kapcsolatok ápolása helyett) egy bizonyos témára fókuszálódik. Ez az érdeklődés általában intenzív rajongássá vagy megszállottsággá is fajul
3.  olyan személy, aki erős késztetést érez arra, hogy megnézze a „geek” szó jelentését a szótárban


Így definiálják a könyv elején a geek szót, ha valaki ráismerne magára a három pont valamelyikéből, annak csak ajánlani tudom a könyvet, kortól függetlenül, hiszen mindenki volt fiatal egyszer

Harriet Manners egy olyan tizenhat éves lány, akinek kicsit túlságosan is intellektuális az érdeklődése. Ezzel viszont nincs is semmi baj. Szerintem nagyon rossz, hogy egy olyan társadalomban élünk, ahol megbélyegzik, azokat az embereket, akik szeretnek néha sokkal többet tudni, mint a mások. Miért probléma, ha valaki stréber?

Harriet egy nagyon kedvelhető karakter. Hiába azonban a nagyon magas IQ szintje, nem sikerül megállnia a helyét a világban. Az iskolában kiközösítik és folyamatosan a támadások célpontjává válik. Addig a napig, míg egyszer csak egy hatalmas felfordulás során felfedezik, mint modell.
A döntés viszont nem egyszerű számára, több szempontot figyelembe kell vennie, és érzi bárhogy is dönt valakit megbánt vele. Mégis vállalja az újszerű megmérettetést, hiszen végre ki akar törni a beskatulyázott geek állapotból.
A könyv több szálat megmozgat és több igazán érdekes karaktert vonultat fel. Kezdjük máris Willburrel, a modell ügynök, akinek minden mondata figyelemre méltó. Icic-pici Cini Minim, Cukorka, Majompofi és sorolhatnám az elképesztő becézgetéseket.
Harriet mögött ott állnak a szülei. Édesapja, minden pillanatban büszke a lányára, míg Annabell megpróbálja megóvni a világtól. A modellkedés viszont a megszokott életüket fenekestől felfordítja.
A problémáknak itt még nincs vége, mert mit is tehetsz, ha becsapod a legjobb barátnődet és ellopd az álmait és mindenről még hazudsz is neki. Vagyis nem akarsz, de mégse tudod neki elmondani mire is készülsz.
Annak érdekében, hogy a könyv még tökéletesebb legyen, elengedhetetlen a szerelmi szál. Adott ugyanis egy jóképű fiú, aki nem mellesleg modell. De, hogy mit is tartogat Harriet és Nick kapcsolata, az kiderül, ha elolvasod a könyvet.

Ha összegeznem kellene a könyvet, akkor azt mondanám Harriet csetlés botlása igazán szórakoztató,
viszont minden mögött megbújik egy mögöttes tartalom. Olvasva átérzed a bizonytalanságot, a sok bántást és a fájdalmat. Nem könnyű megváltoztatni az életet, de beletörődnünk a sorsunkba soha nem szabad. Mindig van lehetőség, hogy bizonyíts.
A legfontosabb, amit pedig mindenkinek ajánlani tudok, számomra a könyv igazi nagy tanúsága:


 „Nem kellene olyan emberek véleményével foglalkoznod, akik nem számítanak: ha erről leszoknál, nem tudnának bántani. Aggódj amiatt inkább, hogy mit gondolnak azok, akik számítanak. Legyél önmagad, és hagyd, hogy mások is önmaguk legyenek. És ha más vagy, mint a többiek, annál jobb. Milyen unalmas is lenne a világ, ha mindenki ugyanolyan lenne.


Értékelésem:

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Szia eltudnád nekem küldeni? Email cimem: trinfa.izabella@gmail.hu előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      mint látható ez a blog nem azért jött létre, hogy könyveket küldözgessek.
      Mivel ez a könyv, ott csücsül a könyves polcomon nem is lenne rá lehetőségem.
      Ha valóban érdekel a könyv, én csak ajánlani tudom, hogy szerezd be.

      Törlés