Jodi Picult : Törékeny

14:10

"Most az egyszer nem én törtem el."

Egy könyv, amit mindenkinek el kellene olvasni.

A következőkben nehéz lesz értelmes mondatokat összehoznom, mert az egyik legkedvesebb könyvemről van szó.
Mikkor anno belekezdtem ebbe a könyvbe, nem tudtam, hogy ilyen nehéz lesz végig olvasnom. Imádtam a könyv minden egyes sorát, de azok a gondolatok, ami ebben a könyvben fellelhetők teszik súlyossá.

Az Jodi egy kivételesen tehetséges írónő, olyan témákat boncolgat a könyveiben, amihez mások csak félve nyúlnak hozzá. Minden egyes könyve az életet mutatja be. Maga az életet és annak az árnyoldalát. Képes a legrosszabb helyzetben is megmutatni, hogy mindig van valamiért élni, elég az egy apró mosoly, egy érzés, vagy éppen egy közös titok.
Könyvei hitelesebbé tételéért sok mindent megtett már: a The Pact kedvéért bevonult egy napra a börtönbe, a Plain Truth című alkotásáért egy hétig együtt élt egy amish családdal, és megtanulta, hogyan kell tehenet fejni, a Second Glance-ért még a szellemvadászatra is hajlandó volt, a The tenth Circle alkotási folyamata alatt pedig Alaszkába utazott egy eszkimó faluba, ahol végigszurkolt egy kutyaszánhúzó versenyt.

Törékeny
Egy törékeny kislány, egy összetört anyai szív
Egy házaspár mindennél jobban szeretne kisbabát. Nagy nehézségek után végre meg is születik Willow, aki sajnos súlyos csonttörékenységgel jön a világra. Hat éves koráig hetvenöt csontja törik el, még egy tüsszentés is életveszélybe sodorhatja. A család békéjét óhatatlanul is felborítja az állandó riadókészültség: az édesanya előző házasságából származó lánya egyre veszélyesebb módon igyekszik felhívni magára a figyelmet, a korábban boldog életet élő pár összekap minden apróságon, és az anya által elindított kártérítési per alperese pedig éppen egyetlen és legjobb barátnője.
A világhírű amerikai bestsellerszerző új regénye megmutatja, milyen könnyen elszakad a szeretetből és öncsalásból, kegyes hazugságokból és elhallgatásokból szőtt háló, és a zuhanás után rájövünk, milyen törékeny az életünk.

Idézetek:
„Az ember mindig más családot akar. A lényeg, hogy ne olyan legyen, mint a meglévő. Tökéletes gyereket, rajongva szerető férjet, foggal-körömmel ragaszkodó anyát szeretnénk. Éldegélünk felnőtt babaházainkban, és nem is sejtjük, hogy életünk megszokott díszletei egyik pillanatról a másikra átrendeződhetnek.
,,Gyönyörű kislányom született, aki viszont törékenyebb a szappanbuboréknál is.
Az édesanyád vagyok, meg kell védjelek. De mi lesz, ha a nagy igyekezetemben inkább csak ártok majd?”
„Mindannyian átélünk olyan kristálytiszta pillanatokat, amikor hirtelen minden összeáll, minden világos… a csúnya dolgok is”.
„Az anyukák néha olyasmiket csinálnak, amiből akár azt is lehetne hinni, hogy meg akarnak szabadulni a gyerekeiktől… de ha jobban megnézed, éppen akkor tesznek jót velük. Jobb életet kínálnak nekik.
„De hát nem hazudik-e mindenki ezen a világon? Van-e különbség aközött, hogy a gyilkos ártatlannak vallja magát, és a között, hogy valaki mosolyogva megdicsér egy csúf csecsemőt? Néha magunkat mentjük a hazugsággal, máskor a többieket. Az igazság számít vagy a jó szándék?
„Soha nem akartam volna ép testű kislányt helyetted, mert az nem te lennél.

„Mindig eltörik valami. Poharak, tányérok, műkörmök.
Megtörhet a jég, megtörhet a tekintet. Betörhető a ló, megtörhető a
lelkesedés. Sor kerülhet kenyértörésre vagy töredelmes vallomásokra.
Hullámtörés, fénytörés, töréspontok. Letörhetnek a láncok. Megtörhet a
csend.
Ilyesféle listákat írogattam terhességem utolsó két hónapja alatt, abban a
reményben, hogy ezzel megkönnyíthetem a születésedet.

Törékeny a barátság.
Törékeny a szív.”

 Nem egy egyszerű könyv. A történet nagyon megindító és elgondolkoztató. A könyvben a főszereplők szemszögéből olvashatjuk a történetet, azáltal mindenki gondolataiba betekintést nyerhetünk. Nincs egyszerű helyzetünk, hiszen mindenkinek vannak problémái. Az édesanya, azért, hogy eltartsa a gyermekeit bepereli a szülésznőjét, aki ebben az esetben a legjobb barátnője. Feltevődik a kérdés, hogy milyen anya is ő?? Hiszen a bírósági perrel megkérdőjelezi Willow világra jöttének értelmét. Charlotte nagyobbik lánya, pedig a magány és a külvilág bántalmai elől próbál meg menekülni. A könyv, egyetlen és legerősebb személyisége a kis Willow. Imádnivaló, szerethető pici lány, aki rendkívül okos és intelligens. Ő a kapocs a családba és a betegsége ellenére is egy életvidám és állandóan mosolygó teremtés, akiért az ember szíve minden pillanatban összeszorul. Willow ugyanis üvegcsontokkal született, így lehet, hogy már a születése előtt is 7 csontja tört el.
A könyv tökéletes minden szempontból és ha az ember elolvassa törékennyé válik, akárcsak a kis Willow. Az egész könyv egy érzelmi hullámvasúthoz hasonlít. Bevallom 50 oldalnál sokszor nem tudtam egyszerre többet olvasni, mert képtelenség, mert elszorul a torkod és könnyek égetik a szemedet.

A könyv olvasása közben, pedig egyáltalán nem tudod kinek adj igazat, kivel érezz együtt, ki a bűnös és ki ártatlan. Mélységekig belefolysz egy szívszaggató történetbe, amelynek bizonytalan a kimenetele, hiszen valaki mindig sérül.



You Might Also Like

1 megjegyzés